
Bij de bespreking van de herijking van erfgoedlijnen stelde Michel Rogier voor om de nog aanwezig oude trekvaarten in Den Haag eens vanaf het water te beleven. Woensdag 2 juli 2025 was het zo ver: een aantal Statenleden stapten in een rondvaartschuit om een stuk door de grachten en vaarten van Den Haag te varen. De gids vertelde honderduit over de geschiedenis van Den Haag is het algemeen en de trekvaarten in het bijzonder.
Meer dan 200 jaar was de trekschuit onlosmakelijk verbonden met de Hollandse cultuur en het openbare leven. Toen in de loop van de 18de eeuw de economie achteruitging, nam ook het trekschuitvervoer steeds verder af. In 1839 reed de eerste trein tussen Amsterdam en Haarlem en toen deze spoorlijn in 1847 werd doorgetrokken via Leiden en Delft naar Rotterdam was het definitief gedaan met de trekschuit. Opvallend genoeg volgde de spoorlijn grotendeels het tracé van de trekvaart en werden veel van de stations aangelegd in de nabijheid van de oude afvaartplaatsen.
De Erfgoedlijn Trekvaarten is een initiatief van de Provincie Zuid-Holland om de historische trekvaarten in de provincie te behouden en te promoten. Deze lijn verbindt de historische steden en gebieden die vroeger met trekschuiten bereikbaar waren, zoals Haarlem, Leiden, Delft, Rotterdam, Maassluis en Vlaardingen. Het doel is om het verhaal van de trekvaarten, de "intercity van de 17e eeuw", levend te houden en de recreatieve en toeristische potentie van het gebied te benutten.


De stad Den Haag was door middel van de Haagse Trekvliet en de Vliet verbonden met Delft en Leiden. De trekschuiten vertrokken vanaf het Zieken, dat in het verlengde van het Spui ligt. De Geestbrug bestond al in 1350; de huidige brug stamt uit 1933. Via het Zieken kom je bij de Bierkade. Omdat Den Haag nooit stadsrechten kreeg, moest alles (dus ook bier) aangevoerd worden (vooral via de trekvaart).
Meer informatie over de Zuid-Hollandse trekvaarten: klik hier
Reactie plaatsen
Reacties