Slechts 54% gemeenten heeft kerkenvisie

Gepubliceerd op 10 juli 2024 om 12:52

Uit het antwoord op de door het CDA ingediende schriftelijke vragen blijkt dat slechts 54% van de gemeenten in Zuid-Holland een kerkenvisie heeft opgesteld. De provincie Zuid-Holland heeft hiermee na de provincie Flevoland het laagste percentage gemeenten met een kerkenvisie. Ook verschillen de opgestelde kerkenvisies in kwaliteit. Uit de opgestelde visies wordt het vermoeden van het CDA bevestigd: er is een beeld geschetst van de status van het religieus erfgoed (een foto), maar er is onvoldoende beschreven welke opties er zijn voor eventuele herbestemming.

Het religieus erfgoed is hierdoor niet goed beschermd tegen verval. Gelukkig gloort er ook hoop: eind november 2024 vindt er een bijeenkomst op initiatief van het Rijk plaats waar dit onderwerp besproken wordt.

De gedeputeerde schrijft in het antwoord op de schriftelijke vragen van het CDA: "De Zuid-Hollandse kerkenvisies zijn door een groot aantal partijen opgesteld, w.o. Coup Urban Producers, KAAder Advies BV, individuele gemeenten en andere bedrijven. Elke opsteller heeft eigen accenten gelegd, zoals COUP op de concrete verwachting t.a.v. welke kerken aan het gebruik onttrokken zullen worden en welke niet en welke opties daarvoor bestaan en KAAder over het betrekken van de omgeving bij kerkgebouwen. De gemeentelijke kerkenvisies variëren in de mate waarin het bestuur erbij betrokken is (positief) of in mindere mate (minder positief voor de doorwerking). In alle gevallen gaat het werk nu pas beginnen. Want hoe worden de kerkenvisies geïmplementeerd in de gemeentelijke omgevingsvisies? Welke instrumenten zetten gemeenten (en soms ook de provincies) in? En hebben de gemeenten ook geld gereserveerd voor de uitvoering van de kerkenvisies? Dat is landelijk ook nog een aandachtspunt van zorg, waar op 28 november aanstaande het Rijk een bijeenkomst over aan het organiseren is.

De gemeenten die in Zuid-Holland de decentrale uitkering voor het opstellen van een kerkenvisie
hebben aangevraagd, zijn: Albrandswaard, Alphen aan den Rijn, Barendrecht, Bodegraven-Reeuwwijk,
Brielle, Delft, Den haag, Dordrecht, Gouda, Kaag en Brasem, Katwijk, Leiden, Leidschendam-Voorburg,
Midden-Delfland, Nieuwkoop, Nissewaard, Noordwijk, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen,
Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Zoetermeer en Zuidplas."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.