Voldoende drinkwater is niet vanzelfsprekend

Gepubliceerd op 5 juni 2024 om 21:50

Je draait de kraan open en er komt heerlijk fris drinkwater uit. Dat is toch de gewoonste zaak van de wereld voor iedereen die in Nederland woont. Ook in de provincie Zuid-Holland lijkt dat een vanzelfsprekendheid. 
In onze provincie zorgen Dunea, Oasen en Evides al zo'n 150 jaar voor onze drinkwatervoorziening. Drie bedrijven die allemaal in handen zijn van de overheid en tot doel hebben gezond drinkwater te produceren. Deze drinkwatervoorziening staat onder druk in grote delen van de provincie. Het grootste probleem is het vervuilde water van de grote rivieren (de grootste bron voor ons drinkwater). 

Voor de drinkwaterbedrijven is de Maas de grootste bron. Voor Dunea wordt vanuit de afgedamde Maas bij Brakel (NB) rivierwater na een zeefproces naar de voorzuivering in Bergambacht wordt gepompt. Hier gaat het rivierwater eerst door de zandfilters. Vervolgens wordt het naar de duinen tussen Monster en Katwijk getransporteerd. Dit water zakt langzaam in de zandbodem waar het zich vermengt met neerslagwater. Zo ontstaat duinwater. Na ongeveer twee maanden wordt het duinwater opgepompt om er vervolgens drinkwater van te maken: in totaal zo'n 73 miljard liter per jaar.

Gemiddeld verbruikt een mens 128 liter water per dag. Om ook in de toekomst voldoende drinkwater te hebben is het zaak dat dit verbruik per persoon zakt tot zo'n 100 liter per dag. Ook moeten er nieuwe waterreservoirs gemaakt worden en rivierlozingen verder worden beperkt. Als gevolg van de verandering van het klimaat moeten er ook nog oplossingen gevonden worden voor periodes van droogte en voor periodes van overschot van water.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.