Industriesafari in Rotterdamse haven

Gepubliceerd op 28 februari 2024 om 19:40

Statenleden van Zuid-Holland brachten op 28 februari 2024 een werkbezoek aan de 5 omgevingsdiensten van de provincie. Na het bezichtigen van de meldkamer van de milieudienst DCMR reden de Statenleden met een elektrische bus langs een aantal grote bedrijven in het Rotterdamse havengebied. 

Veel uitleg werd gegeven over de manier van toezicht en handhaving van de afgegeven vergunningen.

De 5 omgevingsdiensten hebben zo hun eigen specialiteit die ze voor de hele provincie uitvoeren. De Omgevingsdienst West Holland houdt de bijenlandschappen in de gaten. De provincie telt twaalf bijenlandschappen, variërend van ontkiemend tot bloeiend. Hierin werken gemeenten, bewoners, bedrijven en andere organisaties samen om het aantal wilde bijen te laten groeien. De provincie wil deze bijenlandschappen voor 2030 op elkaar aansluiten, zodat er één groot ecologisch netwerk ontstaat dat bijdraagt aan de basiskwaliteit van de natuur in Zuid-Holland. 

De Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid richt zich op de handhaving van natuurwetgeving, terwijl omgevingsdienst Haaglanden hier de vergunningen over verleent. Haaglanden richt zich daarnaast vooral op de tuinbouwsector. Omgevingsdienst Midden-Holland ziet toe op zwemwater. De DCMR (de grootste omgevingsdienst) richt zich op de zware industrie. Dat doen ze ook voor Zeeland.

Om het toezicht op de zware industrie van Rotterdam te ondersteunen wordt veel gebruik gemaakt van innovaties en moderne hulpmiddelen zoals drones en satelietbeelden. Ook wordt er gebruik gemaakt van 'snuffelpalen' en meetpunten. Ieder schip dat illegaal zijn ruim ontgast wordt snel opgespoord. De meldkamer ontvangt vele duizenden meldingen per jaar die ook een aanleiding kunnen zijn voor nader onderzoek

Zo wordt  onder andere stikstofdioxide op diverse strategische plaatsen in het industriële havencomplex gemeten. Als de meting een bepaalde waarde overschrijd, dan volgt meteen een melding zodat tot onderzoek kan worden overgegaan. De windrichting speelt een belangrijke rol in de opsporing van de 'overtreder'. 

Na een middag vol indrukken en informatie werden we weer keurig teruggebracht naar het kantoor van de DCMR in Schiedam. 

Hartelijk dank en complimenten voor de organisatoren van deze industriesafari en waardering voor het werk van onze  vijf omgevingsdiensten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.