Tijdens de behandeling van de aanpassing van het Reglement van Orde van Provinciale Staten heb ik namens het CDA gepleit om het aantal moties terug te dringen. De motie-diarree heeft helaas ook de vergaderzaal van het provinciehuis in Zuid-Holland bereikt. Halverwege dit jaar staat de teller al op hetzelfde aantal ingediende moties als in heel 2023.
En dat aantal was al een verdubbeling van het aantal moties ten opzichte van 2020. Door de veelheid van moties wordt het instrument mijns inziens bot. Tijd om er wat van te zeggen en er iets aan te doen!
Het CDA is voorstander van het inperken van het aantal moties dat een partij kan indienen. Veel moties zijn voor de bühne, om de achterban te kunnen laten zien dat er aandacht is voor een onderwerp. Veelal gevoed door de waan van de dag. Een motie brengt flinke bestuurlijke en administratieve werkdruk met zich mee.
Het politieke handwerk, het verwerven van steun of het vroegtijdig overleggen van ideeën: het blijft vaak achterwege. Hoe vaak komt het niet voor dat vlak voor of staande een Statenvergadering nog een motie wordt ingediend of aangekondigd? Dat een fractie een punt wil maken is prima, we zijn tenslotte politici. Maar laten we het instrumentarium van onze Staten niet bot maken.
In de Statenvergadering van 11 juli 2024 werden er 55 moties ingediend. Veel daar van zijn kort voor de vergadering of tijdens de vergadering ingediend of aangepast. Het is onmogelijk om 55 moties serieus te bespreken en te beoordelen. Effect hiervan is dat er veel worden verworpen. De vergadering werd veelvuldig onderbroken voor overleg of afstemming. Slechts 14% van de moties werd aangenomen. Je kan je punt als fractie ook op een andere manier maken. Bijvoorbeeld door vragen te stellen, een toezegging proberen te verkrijgen, een persbericht te maken of een opiniestuk te publiceren.
Onze suggestie is om het aantal moties te maximeren per fractie tot maximaal 1 motie vreemd per vergadering en maximaal 3 moties per agendapunt.
Reactie plaatsen
Reacties